GMINA DĄBRÓWNO. Och jak pysznie wystartowały wakacje w Dąbrównie. Nad jeziorem Dąbrowa Mała w 1. Gminnym Turnieju Kulinarnym kucharze pichcili aż miło. Przygotowane przez nich dania pozytywnie zaskoczyły jurorów.
Kulinarne składy rodzinne, reprezentacje kół gospodyń wiejskich, a nawet radni wystartowali w 1. Gminnym Turnieju Kulinarnym na Kempingu Dąbrówno. Na stanowiskach kuchennych rozlokowanych na plaży nad jeziorem Dąbrowa Mała w kategoriach dań wytrawnych i deserów dominowały potrawy na bazie produktów lokalnych.
Najbliżsi standardów lokalnych kuchni byli dwaj panowie radni Gminy Dąbrówno. Wydawałoby się, że poszli na łatwiznę, bo przyrządzili schabowego z kością w towarzystwie ziemniaków z koperkiem. Niby nic nadzwyczajnego, ale młoda kapusta wyserwowana do tego na liściu kapusty robiła robotę. Nie próbowaliśmy, ale znacznie podniosła walory estetyczne dania.
Poza tym miłośnicy krewetek mogli znaleźć co dla siebie w wydaniu regionalnym. Doskonałym substytutem krewetek okazały się nasze mazurskie raki. Ich delikatne białe mięso uzyskane z odwłoka świetnie smakuje, jest soczyste i doskonale wypełnia na przykład zupę. A rodzina występująca pod szyldem Dar Natury przygotowała doskonałą Gilgenburską zupę rakową.
Jednak co klasyka to klasyka. Zdaniem jurorów kulinarnym wykonem nr 1 podczas Gminnego Turnieju Kulinarnego okazały się Kartacze kartoflaki mazurskie przygotowane przez KGW Samin. Tymczasem w kategorii Deser/Na słodko Różana fantazja z Sołectwa Elgnowo zrobiła największe wrażenie na podniebieniach członków jury.
Dla nas zwycięzcami byli wszyscy, ponieważ przygotowane dania na pierwszy rzut oka zrobiły piorunujące wrażenie, bo nie wszystkiego udało się spróbować. Nikt głodny z Kempingu Dąbrówno nie wyszedł, dla wszystkich gości rozdawana była zupa gulaszowa przygotowana w wielkim kociołku.
Wszystkie zdjęcia dostępne TUTAJ.
WYNIKI GMINNEGO TURNIEJU KULINARNEGO
Kategoria danie lokalne WYTRAWNE: 1. KGW Samin "Kartacze Kartoflaki Mazurskie, 2. DAR NATURY (rodzina) "Gilgenburska zupa Rakowa na bulionie z przepiórki", 3. KGW Elgnowo "Zawijana przepióreczka z kaszą mazurską i warzywami" Wyróżnienia: - RADNI "Schab z kością i duszoną kapustą", KGW Tułodziad "Fraszynki", KGW Marwałd "Cielęca polędwiczka z wiosenną sałatką warzywną i konfitowanymi ziemniakami oraz pomóćką z sosem śliwkowym"
Kategoria danie lokalne DESER/NA SŁODKO: 1. Sołectwo Elgnowo "Różana fantazja", 2. KGW Samin "Brukowiec mazurski", 3. Strażnicy Zwierząt 2 "Brukowiec warmiński" Wyróżnienie: KGW Rybka "Mini szarlotka w pucharkach i tarta z owocami"