GMINA OSTRÓDA. Rozpoczęła się kolejna edycja kulinarnej Bitwy Regionów organizowanej przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. W pierwszym etapie w Stawigudzie najlepiej gotowały panie z KGW w Durągu.
Regionalne potrawy przygotowane na bazie produktów i przypraw z regionu to jeden z warunków jaki trzeba spełnić by móc uczestniczyć w kulinarnej Bitwie Regionów. Pierwszy etap, który był jednocześnie kwalifikacją do finału wojewódzkiego gospodynie z okolicznych KGW miały w Stawigudzie. Tam wśród kilkunastu gotujących pierwsze kulinarne skrzypce zagrały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Durągu.
Przygotowały Dziką golonkę na ziemniaczanym gofrze w towarzystwie chrzanowej bitej śmietany. I to brzmiące nieco deserowo danie najbardziej przypadło do gustu jurorom w Stawigudzie. Gospodynie z KGW w Durągu zajęły 1. miejsce i będą reprezentować gminę Ostróda w finale wojewódzkim Bitwy Regionów..