GMINA OSTRÓDA. Po ponad 13 miesiącach od symbolicznego pierwszego sztychu w Górce oficjalnie otwarta została nowa hala produkcyjna. Teraz zakład OSI Food Solutions Polska zajmie się też przetwórstwem drobiowym.
W Górce (gm. Ostróda) do tej pory produkowane były hamburgery z wołowiny dla jednej z najpopularniejszych na świecie sieci restauracji szybkiej obsługi. Działo się to za sprawą firmy OSI Food Solutions Polska, która od 2013 roku produkuje swoje wyroby w tej podostródzkiej miejscowości. Wcześniej od 1992 roku produkcja odbywała się w Morlinach. Zakład w Górce sprzedaje swój asortyment do odbiorców z m. in. Polski, Czech, Węgier, Chorwacji, Słowenii, Słowacji.
Potrzeby rynku wymusiły na firmie rozwój i rozszerzenie jej oferty o kolejne partie produktów. Jednym ze sposobów na to miała być rozbudowa o kolejna wielką halę produkcyjną. Budowa nowego obiektu w Górce rozpoczęła się w lipcu 2022 roku. Wstępnie planowany koszt inwestycji szacowany był w granicach 300 mln zł. Nowy zakład produkcyjny zajmie się głównie przetwórstwem mięsa drobiowego.
Grupa OSI – w skład której wchodzi OSI Food Solutions Poland sp. z o. o. – posiada ponad 65 zakładów produkcyjnych zlokalizowanych w 17 krajach Europy, Azji, Ameryki Północnej, Ameryki Południowej oraz Australii. Grupa zatrudnia ponad 20 tysięcy pracowników na całym świecie.