REGION. Na olsztyńskiej starówce odbył się regionalny etap konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Najlepszym regionalnym produktem żywnościowym została Szynka mazurska z Miłomłyna.
W szranki o miano najlepszego regionalnego i tradycyjnego produktu żywnościowego w kilku kategoriach stanęło kilkudziesięciu producentów. Podczas regionalnej edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” komisja konkursowa przyznawała nagrody w dwóch kategoriach: produkty regionalne oraz potrawy regionalne.
Szynka mazurska wyprodukowana przez Zakład Wędliniarski Flis-Pol z Miłomłyna najbardziej przypadła jurorom w kategorii produktów pochodzenia zwierzęcego. W podkategorii “Produkty i przetwory mięsne” szynka mazurska z Miłomłyna zajęła 1. miejsce ex aequo z Półgęskiem przygotowanym przez Gęsią Chatę z Iławy.
Ser twardy Olender wyprodukowany przez Kozią Farmę Złotna z Morąga uzyskał pierwszą nagrodę podkategorii produktów mlecznych.
Wyróżnienie otrzymała też ostródzka restauracja Kraina Jezior za Białą kiełbasę jałowcową z kakorem mazurskim i sosem piwnym oraz jesiotra z bobem, puree szczawiowym i wędzonym sosem agrestowym.
W kategorii produktów regionalnych pochodzenia roślinnego, podkategoria wyroby cukiernicze wyróżniona zostały Skórki owocowe Dzikie Trio Odporności, które przygotowane zostały przez Ekologiczne gospodarstwo ogrodnicze Joanna i Sebastian Walkiewicz z Frygnowa.