GMINA OSTRÓDA. Na placu pod kościołem w Lubajnach w towarzystwie ułanów odbyła się kulinarna Bitwa regionów. W szranki stanęły koła gospodyń wiejskich z kilku gmin powiatu ostródzkiego.

Danie bazie produktów i przypraw regionalnych – to był jeden punktów regulaminu kulinarnej Bitwy regionów, która odbyła się w Lubajnach. Do rywalizacji przy garach stanęła rekordowa liczba kół gospodyń wiejskich z powiatu ostródzkiego. Poziomi był wysoki, ponieważ wśród uczestników były m.in. KGW Luba Lubajny i KGW Durąg, które były już laureatami w krajowych finałach Bitwy regionów.
Wśród potraw zaprezentowanych przed jury konkursowym były różne propozycje. Były pierogi w pięciu kolorach i tyluż smakach, zupa rybna z regionalnych ryb słodkowodnych zakwaszana marynowaną pigwą, kotlety z mielonych ziemniaków w towarzystwie wątróbek zawijanych w boczek. Jednak jurorom w tym roku najbardziej do gustu przypadły kartacze przygotowane przez KGW Babiniec Dziśnity. Drugą lokatę zajęła propozycja KGW Luba Lubajny, a trzecia zdaniem oceniających był zupa rybna przygotowana przez KGW Durąg.
