GMINA OSTRÓDA. W Parku Zabytkowym w Durągu tłumy smakoszy pojawiły się na ostatnim w tym roku wydarzeniu plenerowym. Okazją do spotkania był 4. Gminny Festiwal Dyni.

Zupy, ciasta oraz dynie w różnych innych postaciach kulinarnych królowały podczas 4. edycji organizowanego przez Gminę Ostróda Festiwalu Dyni. Rozrastająca się z każdym rokiem impreza ściągnęła do Durąga rekordową liczbę wystawców i producentów oraz gminnych kół gospodyń wiejskich. Mimo że do halloween zostało jeszcze trochę czasu, to lokalne specjalistki od regionalnej kuchni pokazały, że są przygotowane na każdą okoliczność. Poza daniami z dyni oceniane były tez potrawy z darów lasu. A tam gospodynie nabrały rozmachu i bigos z sarną czy jeleń przygotowany przez przedstawicielki Sołectwa Zajączki najbardziej przypadły do gustu jurorom.

Podczas Gminnego Festiwalu Dyni wybrano też największą dynię, a tak dostarczona przez Joannę Filipowiak ważyła ponad 47 kilogramów. Wszystkich triumfatorów konkursów kulinarnych oraz tego na największą dynię w gminie Ostróda nagrodził Gustaw Marek Brzezin, marszałek województwa warmińsko-mazurskiego.
Triumfatorzy konkursów kulinarnych najlepszą zupę z dyni: 1. KGW Turznica, 2. KGW Idzbark, 3. KGW Brzydowo; na najlepszą potrawę z darów lasu: 1. Sołectwo Zajączki, 2. KGW Naprom, 3. KGW Smykówko.


